fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Vormgevers: Mindmap, woordspin en nog meer!

Er zijn veel manieren om een structuur aan te brengen in een verzameling woorden. Maar welke manieren zijn er eigenlijk?

En hoe kies je nou de handigste manier? Hieronder staat een stroomschema dat je daarbij kan helpen. Nieuwsgierig hoe de vormgever waar jij op uitgekomen bent werkt? Onder het stroomschema staat voor elke vormgever een korte uitleg!

Vormgeven mindmap
Matrix
Om onderwerpen in te delen in categorieën is een matrix ideaal. Bovenaan elke kolom komt de naam of een korte omschrijving van de categorie en vervolgens zet je alle onderwerpen onder de categorie waar ze bij horen.
Vormgevers: Matrix
Mindmap
Wanneer je een hoofdonderwerp hebt met deelonderwerpen, is een mindmap een heel goede manier om dit overzichtelijk vorm te geven. Centraal komt je hoofdonderwerp te staan en daar omheen zet je je deelonderwerpen. Vervolgens zet je de om de deelonderwerpen woorden die bij dat deelonderwerp horen. Een mindmap kan je goed gebruiken om een hoofdstuk samen te vatten in onderwerpen, maar ook om een eerste opzet te maken voor een verslag of te brainstormen over een idee.
Vormgevers: Mindmap
Rangorde
Als je iets wil neerzetten in volgorde van belangrijkheid, kan je het beste een rangorde gebruiken. Bovenaan komt het belangrijkste te staan en vervolgens daaronder wat daarna het belangrijkste is. Je zou een rangorde ook kunnen gebruiken voor een stappenschema.
Vormgevers: Rangorde
Reeks
Met een reeks kan je heel mooi een verloop aangeven, denk bijvoorbeeld aan een tijdlijn bij geschiedenis, maar ook aan een stappenschema. In elke cirkel komt een gebeurtenis te staan, deze verbind je vervolgens met een lijn in de juiste volgorde.
Vormgevers: Reeks
Venn Diagram
Om twee (of meer) onderwerpen te vergelijken is een Venn diagram handig. Het diagram bestaat uit cirkels, die elkaar deels overlappen. Elk onderwerp heeft zijn eigen cirkel. In het het overlappende stukje komen de overeenkomsten tussen de onderwerpen te staan. De dingen die maar voor 1 van de onderwerpen geldt, komen in het niet overlappende stukje van de cirkel te staan.
Vormgevers: Venn
Visgraat
Om een mooi overzicht te maken van een hoofdstuk kan een visgraat heel goed helpen. De horizontale lijn in het model is de lijn in het hoofdstuk, elke verticale vertakking geeft een paragraaf aan. Aan de verticale vertakking hang je de belangrijkste begrippen van de paragraaf. Zo kun je ook makkelijk terugzoeken in welke paragraaf je moet zijn als je een bepaald onderwerp van de stof vergeten bent.
Vormgevers: Visgraat
Woordspin
Een woordspin helpt vooral goed bij brainstormen. In het midden komt het onderwerp te staan waar je meer over wil weten. Daar omheen komen de woorden te staan waar je bij je onderwerp aan denkt.
Vormgevers: Spin
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp