START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Plan van aanpak voor je eindexamen Engels, Frans of Duits

Plan van aanpak voor het maken van een eindexamen Engels, Frans of Duits

Voor je het weet is het zover: de eindexamens. Maar maak je geen zorgen!

Met de hulp van Mr. Chadd gaat het helemaal goedkomen. In dit artikel geven we een plan van aanpak voor het maken van een eindexamen Engels, Frans of Duits.

Voordat we beginnen, is het goed om te onthouden dat de beste manier om je voor te bereiden voor iedereen anders kan zijn. De enige manier om erachter te komen wat voor jou het beste werkt, is om een aantal examens te oefenen. Daarbij kun je het onderstaande plan van aanpak gebruiken en voor jezelf proberen wat jij fijn vindt!

Waar begin ik?

Bij de eindexamens voor Engels, Frans en Duits moet je een aantal teksten lezen en hier vragen over beantwoorden. Omdat je het examen binnen een bepaalde tijd moet maken, is het handig om de tekst eerst globaal door te lezen. Lees de titel, de tussenkopjes en lees de eerste en laatste zin van iedere alinea. De eerste en de laatste zin van de alinea bevatten namelijk vaak de kernzin van de alinea. Bekijk ook de plaatjes als deze er zijn. Door de tekst globaal door te lezen krijg je al een goede indruk van waar de tekst over gaat zonder dat je veel tijd kwijt bent.

Vervolgens kun je beginnen met de vragen. Er zit vaak een bepaalde volgorde in de vragen. Hierdoor is het handig om gewoon bij de eerste vraag van een tekst te beginnen en zo alle vragen af te werken. Soms staat er in de vraag ook al over welke alinea het gaat. Onthoud dan dat het antwoord op de vraag ook echt alleen in deze alinea staat! Het kan wel handig zijn om de alinea ervoor en erna te lezen, zodat je goed weet waar dit stuk van de tekst over gaat. Maar zoek het antwoord alleen in de alinea die in de vraag wordt benoemd.

Multiple choice-vragen

Wanneer je een multiple choice vraag krijgt, probeer dan eerst zelf een antwoord te bedenken op de vraag. Vervolgens ga je kijken welke van de gegeven antwoorden hier het beste bij past. Heb je nog niet meteen een idee wat het goede antwoord moet zijn? Geen zorgen. Probeer dan niet te denken welk antwoord het beste past, maar juist welk antwoord het slechtste past. Deze kun je vervolgens wegstrepen. En zo houd je uiteindelijk nog maar één antwoord over!

Bij vragen waarbij jij moet antwoorden of stellingen juist of onjuist zijn. Ga de stellingen dan één voor één bij langs en bepaal of ze juist of onjuist zijn. Vervolgens zoek je het antwoord wat erbij past. Bijvoorbeeld: alleen stelling 1 en 3 zijn juist.

Help! Wat betekent dit woord?

Bij het eindexamen mag je een woordenboek gebruiken. Maar onthoud wel dat je veel tijd verliest bij ieder woord wat je moet opzoeken. Daarom is een goede woordenschat belangrijk. Hoe meer woorden je al kent, hoe minder je op hoeft te zoeken. Een leuke app waarmee je nieuwe woorden en zinnen kunt leren is bijvoorbeeld Duolingo. Al oefen je maar 10 minuutjes per dag. Alle beetjes helpen!

Daarnaast kun je ook kijken naar de context van het woord. Soms kun je de betekenis van het woord al uit de zin halen. Neem het volgende voorbeeld: ‘He opened the door with his key.’ Stel dat je niet weet wat ‘key’ betekent, dan kun je dit afleiden uit de rest van de zin. Waarmee opende hij de deur? Met zijn sleutel.

Signaalwoorden

Om de teksten goed te begrijpen zijn signaalwoorden ook erg belangrijk. Deze geven namelijk verbanden in de tekst aan. Voorbeelden van signaalwoorden zijn: maar, bovendien, daardoor, etc. Ook in het Engels, Duits en Frans bestaan deze signaalwoorden. Tijdens het maken van het examen kun je deze ook nog extra markeren. Zoek een keer een overzicht van alle signaalwoorden op. Dit overzicht kun je er tijdens het oefenen nog bijhouden, maar tijdens het examen zul je ze zelf moeten kennen.

Brief of tekst schrijven

Moet je voor jouw examen ook een brief of tekst schrijven? Let dan goed op het aantal woorden. Als je veel minder woorden hebt dan het maximale toegestane aantal, dan ben je waarschijnlijk een aantal belangrijke puntjes vergeten. Heb je juist veel te veel woorden? Bedenk dan voor jezelf wat er echt in de brief moet staan en zoek naar zinnen die minder belangrijk zijn. Haal deze weg.

Klaar!

Zo, heb je alle vragen beantwoord en heb je nog wat tijd over? Dan kun je alle vragen nog eens bij langs lopen om ze te controleren. Heb je wel echt op iedere vraag antwoord gegeven? Kom je nog een multiple choice vraag tegen waarbij je opeens heel erg begint te twijfelen? Blijf dan bij je eerste antwoord! De kans is namelijk groot dat je een betere keuze maakte toen je nog fris aan het examen begon dan aan het eind van het examen. Kom je een duidelijke fout tegen, dan is het juist goed om deze wel te veranderen.

Nu moet het helemaal goedkomen met dat examen! Zeker als je voor de tijd genoeg oefent. Zo wordt je ook beter in het inschatten van de tijd die je nodig hebt. De een is nou eenmaal een minder snelle lezer dan de ander. Maar dat hoeft geen probleem te zijn! Door het vergroten van je woordenschat bespaar jij bijvoorbeeld weer tijd op andere vlakken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Leestoets Engels: hoe oefen ik op een goede manier?

Leestoets Frans: hoe oefen ik hiervoor?

Leestoets Duits: hoe oefen ik hiervoor?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!