START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Ventoux – Bert Wagendorp

Ben jij op zoek naar een samenvatting van het boek Ventoux?

Die vind je bij Mr. Chadd! Lees snel verder voor alle informatie.

In deze samenvatting vind je:

 • Gegevens
 • Samenvatting
 • Personages
 • Thema’s
 • Motieven
 • Titelverklaring
 • Perspectief
 • Chronologie en tijd
 • Stijl
 • Beoordeling

Ventoux

Gegevens

Boek: Ventoux

Schrijver: Bert Wagendorp

Jaartal eerste druk: 2013

Aantal bladzijden: 285

Uitgeverij: Atlas Contact

Genre: Roman

Samenvatting

Bart Hoffman is misdaadverslaggever bij de Volkskrant. Hij heeft een grote voorliefde voor wielrennen; hij was eerst dan ook sportverslaggever. Hij is gescheiden van zijn ex-vrouw Hinke en samen hebben ze dochter Anna van 21.

Anna en Bart zijn samen aan het wielrennen. Bart vertelt dat hij onlangs een van zijn oude vrienden, André, is tegengekomen in de rechtszaal, omdat hij verdacht werd van cokehandel. Ook kwam Bart erachter dat een andere vriend, Joost, een Spinozaprijs heeft gewonnen vanwege zijn wetenschappelijke onderzoek. Bart belt Joost om weer eens samen af te spreken. Hij spreekt ook met André af; ze gaan samen fietsen. André heeft een vrouw die heel erg lijkt op hun vroegere vriendin Laura. Later bezoekt Bart nog een vriend, David, in Zutphen, waar ze beiden zijn opgegroeid.

Peter behoorde vroeger ook tot de vriendengroep. Op een dag was de bordeelboot van zijn vader aan komen drijven en de jongens worden bevriend met Peter. Peter is een dichter. Later ontmoeten ze Laura, op wie alle jongens spontaan verliefd worden. Laura ziet zichzelf als de muze van Peter. De jongens en Laura brengen veel tijd met elkaar door, al ziet Laura iedereen ook apart.

Laura neemt na dertig jaar weer contact op met de vriendengroep. Het lijkt haar leuk om met alle vrienden naar de Mont Ventoux te gaan, een berg waar ze dertig jaar eerder ook zijn geweest.

In 1982 bedenken de vrienden dat ze met z’n allen de Mont Ventoux op willen fietsen. Ze gaan met z’n allen trainen. Joost en Bart vertrekken samen met de auto naar Frankrijk. De anderen zullen later achter hen aan komen. Onderweg oefenen ze op verschillende bergen. Bart begint te hallucineren en beeldt zich in dat Laura hem aanmoedigt in een rode bikini.

Als alle vrienden zijn aangekomen in Frankrijk, blijven Laura en Bart alleen achter op de camping. Ze slapen voor het eerst samen. De dag erna fietsen Joost, Bart en Peter samen de Ventoux op. André, David en Laura zitten in de auto. Bart laat al snel de anderen achter zich en komt als eerste na. Peter komt na een lange tijd ook aan. Hij heeft onderweg geschreven over heimwee en de schoonheid van dingen die je nooit kunt bereiken. Hierna valt hij tijdens de afdaling en hij is meteen dood. Peters vader sterft vlak daarna en zijn moeder verdwijnt. Laura laat zich niet meer zien, ook niet tijdens de begrafenis.

In het heden vertelt Bart Anna over Peter en zijn liefde voor Laura. Hierna beginnen de vrienden met trainen om de top van de berg Ventoux te bereiken. Bart vertelt dat hij seks heeft gehad met Laura en Joost vertelt dat ook Peter en Laura seks hadden. Met z’n gaan ze naar het graf van Peter. Ondertussen is uitgelekt dat Joost mogelijk fraude heeft gepleegd met zijn onderzoeksresultaten voor de Spinozaprijs. Uit Joosts reactie blijkt dat dit inderdaad het geval is.

Bart spreekt af met Laura en ze belooft om naar de Mont Ventoux te komen. De vrienden komen er ook achter dat Peter eigenwijs is geweest en verkeerde lijm heeft gebruikt. Hierdoor smolt de lijn tijdens de beklimming en werd de afdaling hem fataal. Laura vertelt dat Peter ook een duistere kant had. Zo gaf Peter Laura de opdracht om met Bart naar bed te gaan. Bart wordt boos als hij dit hoort en reageert zijn woede af op Joost. Joost loopt weg, maar hij komt de volgende dag toch terug om de tocht af te maken.

De beklimming is zwaar. André en David fietsen ook mee, maar David moet al snel opgepikt worden door Laura. Bart begint te hallucineren en ziet Peter voor zich rijden. Hij neemt zich voor om een boek te schrijven. Uiteindelijk rijdt hij samen met André naar boven.

Nadat iedereen is aangekomen op de top gaan ze samen naar een restaurant. Hier komt Laura met een verrassing aanzetten: een jongen die precies op Peter lijkt, maar blind is. Het blijkt de zoon van Laura en Peter te zijn. Vanwege de zwangerschap is Laura meteen na de dood van Peter vertrokken naar het buitenland. Met z’n zessen rijden ze naar de plek waar Peter gestorven is. André knoopt een wielershirt van zijn vader om het paaltje heen waar Peter is dood gegaan. Door de wind dwarrelt het shirt het dal in.

Motto

“Daar liet ik mijn gedachten hun snelle vlucht nemen van stoffelijke naar onstoffelijke zaken, en sprak ik mezelf als volgt toe: Besef dat dit, wat je vandaag bij de beklimming van deze berg meermalen hebt ervaren, jou en vele anderen ook overkomt op de weg naar het gelukzalige leven. De mensen realiseren zich dat niet zo gemakkelijk, omdat de bewegingen van het lichaam openlijk zichtbaar zijn, maar die van de geest onzichtbaar en verborgen. Het leven dat wij het gelukzalige noemen, bevindt zich op een hoge plaats, een smalle weg, zegt men, leidt daarheen.” – Francesco Petrarca in De Beklimming van de Mont Ventoux

Personages

 • Bart Hofmann is een man van vijftig. Hij is bescheiden. Hij zegt zelf dat hij “van alles wat had”. Ook is hij naïef. Hij had bijvoorbeeld niet door dat hij door Laura en Peter gebruikt werd.
 • Peter Seegers is een bijzondere jongen. Hij wijkt af van de andere vrienden en doet geheel zijn eigen ding. Ook blijkt hij een duistere kant te hebben en blijkt hij andere mensen te manipuleren.
 • Laura is heel mooi; alle jongens zijn altijd verliefd op haar. Ze komt uit een streng christelijk gezin, maar weet zich daaraan te ontworstelen. Ze is de muze van Peter.
 • Joost heeft rijke ouders. Hij heeft belangrijke ontdekkingen gedaan en krijgt de Spinozaprijs. Later blijkt dat hij gefraudeerd heeft.
 • André is rijk geworden door het handelen in coke. Hij is sympathiek. Verder heeft hij het lastig met het verwerken van de dood van zijn vader.
 • David is als enige in Zutphen blijven wonen en heeft het reisbureau van zijn vader overgenomen. Hij is van Surinaamse afkomst en heeft een heel rustige persoonlijkheid.

Thema’s

Het belangrijkste thema is vriendschap. Het boek gaat over zes vrienden die samen de Ventoux hebben beklommen. Nadat Peter is overleden, groeien ze allemaal uit elkaar. In het boek zie je hoe hun vriendschap er vroeger uitzag en hoe de vrienden hun weg weer naar elkaar toe vinden. Hierdoor verwerken ze ook de dood van Peter.

Andere kleinere thema’s in het boek zijn schuld, jaloezie en verwerking. Deze thema’s hebben allemaal te maken met de vriendschap tussen de vrienden.

Motieven

Wielrennen is een belangrijk motief in dit boek. De Mont Ventoux wordt gezien als een van de heftigste bergen binnen het wielrennen. Het beklimmen van de berg staat symbool voor het verliezen van je schuldgevoelens en het overwinnen van je moeilijkheden. Om deze reden beklimmen Joost, André en Bart de berg.

De vrienden zitten allemaal in een soort midlifecrisis. Joost heeft gefraudeerd om een prijs te krijgen. André is bijna veroordeeld vanwege het handelen van drugs. Bart is gescheiden en David is op zoek naar nieuwe ideeën voor zijn reisbureau. Ze vragen zich af wat de zin van het bestaan eigenlijk is.

Titelverklaring

De titel slaat op de berg die beklommen wordt in het boek.

Perspectief

Het boek wordt verteld vanuit het ik-perspectief van Bart Hofmann. Je weet wat er in zijn gedachten omgaat. In de epiloog verandert de verteller in een alwetende verteller.

Chronologie en tijd

Vooral het jaar 1982 en het heden zijn belangrijk. Wat er in 1982 is gebeurd wordt uitgebreid besproken. Het verhaal speelt zich af in 2012. De tijd hiertussen wordt nauwelijks genoemd. Het boek is niet chronologisch; er zitten verschillende flashbacks in naar 1982.

Stijl

Het boek is redelijk makkelijk geschreven. Af en toe komen er gedichten voorbij, deze zijn soms wat lastiger te begrijpen. Het boek is soms heel beschrijvend en er zitten niet veel dialogen in het boek.

Beoordeling

Het duurt even om in het verhaal te komen. Het verhaal komt wat langzaam op gang. Het is een boek wat wel redelijk gemakkelijk wegleest. Naar het einde toe komen er een aantal plottwisten en is het boek ook nog heel verrassend.

Wil je nog meer weten over Ventoux? Of heb je nog andere vragen? Stel ze dan aan onze coaches bij Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!