START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Oorlogswinter – Jan Terlouw

Ben je op zoek naar een samenvatting van Oorlogswinter van Jan Terlouw?

Dan ben je hier aan het juiste adres! Lees snel verder!

 • Gegevens
 • Samenvatting
 • Personages
 • Thema’s
 • Motieven
 • Titelverklaring
 • Perspectief
 • Chronologie en structuur
 • Stijl
 • Beoordeling

Oorlogswinter

Gegevens

Titel: Oorlogswinter

Auteur: Jan Terlouw

Eerste druk: 1972

169 pagina’s

Uitgeverij: Lemniscaat

Samenvatting

Michiel van Beusekom is 15 jaar oud in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader is burgemeester in het dorp Vlank, waar hij ook woont. Kennissen overnachten bij hen en worden verzorgd door Michiels moeder.

Dirk, de buurjongen van Michiel, vertelt Michiel dat hij met een aantal anderen een distributiekantoor gaat overvallen. Als de overval mislukt, wil Dirk graag dat Michiel een brief naar Bertus van Gelder brengt. De overval lukt inderdaad niet en Dirk wordt gevangen genomen.

De dag erna gaat Michiel op weg naar Bertus, maar hij komt ondertussen Schafter tegen. Hij vertrouwt Schafter niet en komt daardoor niet aan bij Bertus. Bertus blijkt gearresteerd te zijn en Michiel verdenkt Schafter van verraad.

Michiel opent de brief en komt erachter dat Dirk een Engelse piloot verborgen houdt die gewond is en verzorgd moet worden. Michiel gaat dit doen en gaat om de dag naar Jack, de piloot, toe. Helaas geneest de wond niet goed en haalt Michiel zijn zus Erica erbij. Erica is verpleegster geweest en neemt de verzorging van Jack op zich. Als Jack beter Nederlands leert, worden hij en Erica verliefd op elkaar.

De Duitsers vinden ondertussen een dode soldaat in het bos. Niemand bekent dat hij die soldaat heeft doodgeschoten, dus executeren de Duitsers vijf gijzelaars, waaronder Michiels vader. Hierdoor wordt Michiel ervan overtuigd om in het verzet te gaan en te zorgen dat de Duitsers de oorlog verliezen. Michiel helpt twee Joden om de IJssel over te steken. Ook weet hij zeker dat er een verrader in de buurt is: hij verdenkt Schafter.

Als Dirk uiteindelijk ontsnapt, is hij zwaar gewond geraakt. Hij wordt verzorgd door Michiel. Dirk vertelt dat hij en Jack de Duitse soldaat hebben vermoord. Ze hadden geprobeerd het zo te laten lijken dat de soldaat was vermoord door een piloot.

Omdat het beter gaat met Jack, verzint Michiel een plan om hem weg te smokkelen. Zo kan hij weer meevechten in de oorlog. Hierbij zoeken ze hulp van “oom” Ben. Terwijl oom Ben Jack aan het ophalen is, beseft Michiel dat Ben de verrader is. Doordat Michiel Ben vertrouwde, wist hij veel informatie te achterhalen en door te spelen naar de Duisters.

Michiel gaat zo snel mogelijk naar Jack toe om hem te redden. Hij is net op tijd en ze nemen Ben mee naar de schuilplaats. Jack en Michiel leveren Ben uit aan het ondergrondse verzet. Ben ontsnapt, maar sterft tijdens een luchtaanval op een munitiewagen.

Na de oorlog beseft Michiel dat Schafter al die tijd goed is geweest. Hij heeft Joodse onderduikers verborgen en hield de Duitsers te vriend zodat ze hem zouden vertrouwen. Michiel realiseert zich dat het enige wat zin heeft tegen de oorlog vechten is.

Personages

 • Michiel van Deusekom is de zoon van de burgemeester. Hij is vijftien jaar en wil graag mensen helpen die hulp nodig hebben. Door de oorlog gedraagt hij zich volwassener dan de meeste jongens van zijn leeftijd. Aan het begin van de oorlog dacht hij nog dat het allemaal een avontuur was, maar inmiddels wil hij dat het afgelopen is. Door de dood van zijn vader wil Michiel bij het verzet, om de Duitsers te verslaan.
 • Dirk is de buurjongen van Michiel. Hij is ouder en heel dapper. Michiel kijkt tegen hem op. Als Dirk gevangen is, verraadt hij niemand. Uiteindelijk ontsnapt hij.
 • Oom Ben komt heel vaak over de vloer bij Michiel. Hij is niet de echte oom van Michiel, maar wordt wel zo gezien. Michiel is onder de indruk van Ben, totdat hij erachter komt dat hij een verrader is.
 • Jack is een Engelse piloot. Terwijl hij verzorgd wordt, probeert hij steeds beter Nederlands te leren. Als Erica hem verzorgt, worden ze verliefd op elkaar.
 • Erica is eigenwijs en blijft teruggaan naar Jack, terwijl Michiel haar dit verboden heeft. Ze is de oudere zus van Michiel.

Thema’s

Het belangrijkste thema in het boek is de Tweede Wereldoorlog. Het boek gaat over hoe mensen in het laatste jaar van de oorlog leefden. Angst speelt bijvoorbeeld ook een grote rol. Overal heerst de angst om opgepakt te worden en daardoor wordt iedereen wantrouwend naar elkaar toe.

Motieven

Angst komt voortdurend terug in het boek. Iedereen leeft in angst voor de Duitse bezetters en veel mensen proberen zo goed mogelijk de regels die zijn opgesteld uit te voeren. Na 20:00 is er bijvoorbeeld niemand meer op straat te vinden.

Vertrouwen en wantrouwen spelen ook een grote rol. Door het hele boek vraagt Michiel zich af wie hij wel en niet kan vertrouwen. Zo vertrouwt hij Ben, die uiteindelijk een verrader blijkt te zijn. Hij wantrouwt Schafter, die uiteindelijk wel te vertrouwen blijkt te zijn. Tijdens de oorlog bouwen Michiel en Jack ook een vriendschap op.

Titelverklaring

Het boek speelt zich af in de laatste winter van de oorlog: 1944-1945. Dit werd ook wel de hongerwinter genoemd.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit een hij/zij-perspectief. Je weet wat er in Michiels gedachten speelt en niet wat andere mensen denken. Dit wordt ook wel een personaal hij/zij-perspectief genoemd.

Chronologie en structuur

Het verhaal wordt chronologisch verteld en begint midden in een belangrijke gebeurtenis. Soms zijn er flashbacks naar het verleden, maar dit zijn vaak korte stukken tijdens dialogen. Op het einde wordt een stukje vanuit de 43-jarige Michiel geschreven. De vertelde tijd van de rest van het verhaal beslaat ongeveer een half jaar.

Het boek heeft een gesloten einde. Michiel wenste dat er nooit meer een oorlog zou zijn. Helaas is zijn wens niet uitgekomen; er zijn in andere landen nog wel oorlogen hebben plaatsgevonden. Het verhaal bouwt toe naar een climax. Michiel en Dirk komen erachter wie de verrader is.

Stijl

Het boek is heel simpel en duidelijk geschreven. Er worden weinig moeilijke woorden gebruikt. Hierdoor leest het boek heel erg gemakkelijk. Het boek is bedoeld voor iets jongere mensen, maar is ook zeker aan te raden voor oudere lezers.

Beoordeling

Het is een spannend boek. De personages en gebeurtenissen zijn heel levendig beschreven. Hierdoor kun je je heel goed inleven in het verhaal. Je leeft heel erg mee met Michiel en hoe hij door de oorlog ouder wordt. Het is zeker een aanrader!

Wil je nog meer weten over Oorlogswinter? Of heb je nog andere vragen? Stel ze dan aan onze coaches bij Mr. Chadd en zij helpen je verder!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!