START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Macbeth – William Shakespeare

Ben je op zoek naar een samenvatting van Macbeth van Shakespeare?

Mr. Chadd helpt je verder! Lees snel verder voor alle informatie.

In deze samenvatting vind je:

  • Gegevens
  • Samenvatting
  • Personages
  • Thema’s en motieven
  • Titelverklaring
  • Perspectief
  • Chronologie en structuur
  • Historische context
  • Stijl
  • Beoordeling

macbeth

Gegevens

Boek: Macbeth

Schrijver: William Shakespeare

Eerste uitgave: 1623

Pagina’s: 104

Samenvatting

Macbeth en Banquo komen samen terug van een veldslag, waar ze drie heksen tegen komen op de heide. De heksen doen voorspellingen: ze voorspellen dat Macbeth Thaan (een soort leider) van Cawdor en ooit koning zal worden. Ze vertellen Banquo dat hij geen koning zal worden, maar wel koningen voortbrengt. ‘s Avonds is Macbeth inderdaad Thaan van Cawdor geworden, waardoor hij gaat geloven in de voorspelling van de heksen.

Macbeth vertelt zijn vrouw over de voorspellingen en zij heeft het idee om de koning in hun kasteel te laten overnachten en ‘s nachts te vermoorden. Ze gaan de wachters van de koning dronken proberen te voeren en de dolk waarmee ze de koning zullen vermoorden bij de wachters neerleggen. Hierdoor zal iedereen denken dat de wachters de koning hebben vermoord.

Die avond doodt Macbeth the koning, maar hij durft de dolk niet op te halen. Hij laat daarom zijn vrouw, Lady Macbeth, de dolk ophalen en bij de wachters neerleggen. Zij zorgt ook ervoor dat er bloed van de koning op de dolk komt te zitten. De volgende ochtend wordt de dode koning door Macduff gevonden, die alarm slaat. Iedereen is geschokt. Macbeth doodt de wachters, zodat ze niet kunnen ontkennen dat ze de koning hebben gedood. Hij vertelt de anderen dat hij dit uit woede doet.

De zonen van de koning, Malcolm en Donalbain, vluchten weg uit Schotland, omdat ze bang zijn dat het niet meer veilig voor hen is. Hierdoor worden zij verdacht van het vermoorden van hun vader. Macbeth wordt tot koning gekroond. Helemaal blij is hij niet, want hij is bang dat Banquo’s kinderen hem van de troon willen stoten. Hij wil daarom Banquo vermoorden, het liefst samen met zijn zoon, Fleance. Hij slaagt erin om Banquo te vermoorden, maar Fleance weet net op tijd weg te vluchten. ‘s Avonds ziet Macbeth Banquo’s geest en begint tegen hem te praten. Doordat Macbeth zich zo raar gedraagt, wordt het diner afgelast. Verschillende mensen beginnen dan te geloven dat Macbeth misschien niet zo onschuldig is als hij lijkt.

Bang dat hij alsnog vermoord gaat worden door Fleance, gaat Macbeth terug naar de drie heksen. Hier krijgt hij drie voorspellingen. De eerste waarschuwt hem voor de Thaan van Fife, Macduff. De tweede vertelt hem dat geen mens die door een vrouw gebaard is, Macbeth zal kunnen vermoorden. De derde verschijning vertelt dat Macbeth pas verslagen wordt als het Birnamwoud naar het kasteel komt. Macbeth is hierdoor gerustgesteld, want hij denkt dat niemand hem zal kunnen vermoorden.

Macduff is ondertussen naar Engeland gevlucht, waar hij erachter komt dat Macbeth zijn vrouw en kinderen heeft vermoord. Hij besluit dan samen met prins Malcolm, de zoon van de koning, terug te vechten tegen Macbeth. Samen gaan ze met hun leger naar Schotland. Ondertussen is Lady Macbeth aan het slaapwandelen, waarbij ze ook praat. In haar slaap wast ze het denkbeeldige bloed van de koning van haar handen af, waarmee ze de moord op de koning eigenlijk bekent. Voordat het leger bij het kasteel komt, pleegt Lady Macbeth zelfmoord. Hierdoor raakt Macbeth in een wanhopige, pessimistische bui.

De soldaten van het leger besluiten om takken uit Birnamwoud te halen, zodat ze zichzelf kunnen camoufleren. Een soldaat van Macbeth komt hem verschrikt vertellen dat het bos van Birnamwoud in beweging is gekomen. Dit maakt Macbeth bang, maar hij denkt niet dat hij gevaar loopt omdat hij niet verslagen kan worden door een mens die door een vrouw gebaard is. Als het leger het kasteel binnenvalt, geven de meeste mensen in het kasteel zich over. Macbeth komt Macduff tegen en vertelt hem dat hij niet gedood kan worden, omdat ieder mens gebaard is door een vrouw. Macduff vertelt hem dan dat hij geboren is met een keizersnee, waardoor hij technisch gezien niet gebaard is. Macbeth wordt dan vermoord en zijn hoofd wordt meegenomen naar de nieuwe koning, Malcolm.

Zo werkt de app

Personages

Macbeth begint als veldheer van de koning. Doordat hij in de voorspelling van de heksen gaat geloven, vermoordt hij de koning. Zijn antwoord op problemen is geweld en moord, maar hij heeft hier achteraf altijd spijt van. Toch zorgt dit er niet voor dat hij stopt met moorden. Hij laat zich makkelijk overtuigen door zijn vrouw Lady Macbeth.

Lady Macbeth heeft grote ambities en wil graag meer macht voor haar en voor haar man. Ook zij voelt zich schuldig, uiteindelijk wordt het schuldgevoel zo erg dat ze zelfmoord pleegt.

Banquo is net als Macbeth ambitieus, maar in tegenstelling tot Macbeth, leidt dit bij hem niet tot verraad en moord. Hij zorgt ervoor dat Macbeth zich schuldig gaat voelen.

Macduff vlucht voor Macbeth maar trekt daarna samen met Malcolm ten strijde. Dit doet hij omdat hij wil dat er een nieuwe, betere koning komt, maar ook omdat hij wraak op Macbeth wil, omdat hij zijn vrouw en kinderen heeft vermoord.

Thema’s en motieven

Het belangrijkste thema in het boek is goed en kwaad. Macbeth is in het begin een goede veldheer voor de koning, maar kan niet meer ophouden met moord, nadat hij de koning heeft vermoord. Hij komt steeds dieper in een vicieuze cirkel terecht, waardoor hij steeds slechtere dingen gaat doen. Het boek wordt ook steeds duisterder en het lijkt op een gegeven moment alsof er geen weg terug meer is. Dit wordt uiteindelijk verbroken doordat Macbeth vermoord wordt en er een nieuwe koning op de troon komt.

Er zijn verschillende motieven in het boek. Zo komen er in het hele boek misdaden voor. Voor elke misdaad die Macbeth pleegt, komt er een nieuwe misdaad voor terug. Ook is het noodlot belangrijk. Macbeth’s voorspellingen komen uit doordat de heksen dit aan hem verteld hebben. Hij is vervolgens zelf verantwoordelijk voor zijn opkomst als koning en voor zijn ondergang. Ook het geheim van het vermoorden van de koning is belangrijk. Hierdoor worden Macbeth en Lady Macbeth langzaam gek. Lady Macbeth pleegt hierdoor zelfs uiteindelijk zelfmoord.

Titelverklaring

De titel is Macbeth en is vernoemd naar de hoofdpersoon. De opkomst en de ondergang van Macbeth worden beschreven.

Perspectief en structuur

Omdat het boek eigenlijk een toneelstuk is, is het perspectief anders. Er wordt vooral gefocust op het verhaal van Macbeth en Lady Macbeth. In een later deel van het verhaal wordt er vooral gefocust op de mensen die geraakt worden door het geweld van Macbeth. Het verhaal wordt chronologisch verteld.

Historische context

Het verhaal is geschreven in de zeventiende eeuw. Het is voor een deel gebaseerd op de Schotse koning Macbeth. Hij leefde in de elfde eeuw. Het verhaal speelt op verschillende plekken in zowel Schotland als Engeland.

Stijl

Shakespeare schrijft erg ritmisch en gebruikt vaak rijm, dit doet hij ook in Macbeth. Vooral in de gesprekken tussen Macbeth en Lady Macbeth is dit duidelijk. Hij maakt het verhaal dramatischer door vooruitwijzingen en uitstel te gebruiken. Dit doet hij bijvoorbeeld door de heksen vage voorspellingen te laten doen.

Beoordeling

Macbeth heeft veel verschillende vertalingen die zorgen dat het verhaal makkelijker leesbaar is. Bij het originele verhaal is het soms lastig om te begrijpen wat Shakespeare precies bedoelt. Het is makkelijker om een hertaling in het Engels of een Nederlandse vertaling te lezen. Dat het een toneelstuk is en geen echte roman is even wennen, maar het leest wel makkelijk. Je wil graag weten hoe het verhaal verder gaat. Het is niet een heel lang verhaal, waardoor je dit boek zo uit hebt.

Wil je nog meer weten over Macbeth of heb je een vraag over iets anders? Stel hem dan aan onze coaches bij Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!