fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hybride onderwijs: betekenis, uitdaging en oplossing

Tijdens de lockdown was volledig digitaal de standaard. Nu stappen steeds meer scholen over op fysiek of hybride onderwijs. Wat is hybride onderwijs precies? En welke uitdagingen brengt dat met zich mee? Mr. Chadd vertelt je er meer over.

Wat is hybride onderwijs?

Hybride onderwijs is onderwijs waarin je fysiek en online lesgeven combineert. Sommige leerlingen zijn thuis, andere leerlingen zijn op school, maar ze volgen allemaal precies dezelfde les op hetzelfde moment.

Simpel gezegd vindt hybride onderwijs op twee manieren plaats. In sommige gevallen is de docent met het ene deel van de klas op school, terwijl de rest van de leerlingen de les thuis volgt. Het komt ook voor dat leraren vanuit huis online lesgeven, terwijl (een gedeelte van) de klas op school is.

Werkvormen binnen hybride onderwijs

Hoe je een les inricht, hangt af van de leeractiviteit. Stel dat je een opdracht uitlegt of informatie graag klassikaal bespreekt. In zo’n geval kun je beide groepen, online en offline, tegelijkertijd lesgeven.

Gaat het in de les juist om het verwerken van de lesstof of het maken van een opdracht? In dat geval zijn subgroepjes handiger dan klassikaal. Je kunt leerlingen bijvoorbeeld laten samenwerken in offline of online groepjes. Ook de combinatie is mogelijk, waarbij leerlingen in de klas samenwerken met thuisblijvers. Die interactie kan helpen met het verwerken van de lesstof.

Uitdagingen van hybride onderwijs

Hybride onderwijs brengt uitdagingen met zich mee. Om te beginnen heb je als school goede ict-voorzieningen nodig. Denk aan een stabiele internetverbinding, goede webcams en sterke microfoons in de klassen.

De grotere uitdaging van hybride onderwijs ligt aan de organisatorische kant. Tijdens een les moet je je tot zowel de camera als de klas richten. Hoe verdeel je de aandacht tussen de online en offline groepen? Hoe help je bij vragen uit verschillende hoeken? Hoe houd je de aandacht vast van de leerlingen thuis? In zo’n geval biedt een digitale onderwijsassistent uitkomst.

Mr. Chadd ondersteunt scholen en docenten die hybride onderwijs geven. Via de app bieden onze vakcoaches direct hulp aan leerlingen die extra uitleg of hulp nodig hebben. Of ze nu op school zijn of thuis, we schieten binnen 10 seconden te hulp!

Dit levert je drie dingen op: als docent hoef je minder de aandacht te verdelen, want de eerste vragen gaan altijd naar onze vakcoaches. Daarnaast blijven leerlingen zich betrokken voelen, ook als ze thuis zijn. Ten derde blijft de kwaliteit van je onderwijs overeind.

Met Mr. Chadd als digitale onderwijsassistent krijg je uniek inzicht in het leerproces van de leerlingen die thuis zijn. Je kunt namelijk zien welke vragen ze hebben gesteld. Is een bepaald onderwerp door meerdere leerlingen niet goed begrepen? Kwamen ze ergens niet uit? Door deze feedback stem je je les beter af op alle leerlingen.

Een paar tips op een rij

  • Houd het simpel
  • Focus op interactie
  • Wees transparant: zeg continu wat je doet
  • Zorg ervoor dat leerlingen antwoord op hun vragen krijgen
  • Bereid je goed voor
  • Accepteer dat je geen 100% controle hebt

Interesse?

Neem contact met één van ons op!

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp