Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 09.30 tot 21.30
Vrijdag en zaterdag: 12:00 tot 15:00
Zondag: 12.00 tot 21.00

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De stelling van Pythagoras kan worden gebruikt om de zijden van een rechthoekige driehoek uit te rekenen. Maar hoe doen we dit precies? Zie hier een voorbeeld en uitleg van Mr. Chadd!

Stelling van Pythagoras
Een rechthoekige driehoek is een driehoek met een hoek van 90 graden, zie onderstaande afbeelding. Het vierkantje geeft aan dat hoek C = 90°

Als een driehoek geen rechte hoek heeft (dus van 90°), dan kan de stelling van Pythagoras dus niet gebruikt worden voor die driehoek.

Pythagoras - Driehoek

De stelling van Pythagoras is als volgt: a² + b² = c²

Hierbij geldt dat a en b de rechthoekszijden zijn (dus de zijden aan de rechte hoek) en c de schuine zijde. Dit is terug te zien in het plaatje. Als je de lengtes van 2 zijden van de driehoek weet, dan kan met behulp van de stelling van Pythagoras de derde zijde worden berekend.

Als er een tekening wordt gegeven, is het belangrijk om eerst te kijken of er een hoek van 90 graden in de driehoek is. Wanneer dat het geval is, moet je eerst vast stellen welke zijde a en b zijn (de rechthoekszijden) en welke zijde c is (de schuine zijde).

Voorbeeld

Stel dat zijde a is 3 en zijde b is 4, zie onderstaande afbeelding.

Voorbeeld

Dan geldt dus:

c² = 3² + 4² = 9 + 16 = 25.

Uit de stelling blijkt dus dat zijde c in het kwadraat 25 is. C is dus de wortel van 25, oftewel c is 5 (want √25 = 5).

Oefenvraag

Zijde a is 16 en zijde c is 34. Wat is de lengte van zijde b? Zie onderstaande afbeelding.

Oefenvraag

Rechte hoek aantonen

De stelling van Pythagoras kan ook gebruikt worden om een rechte hoek aan te tonen. Als je alle zijden van de driehoek weet, maar je weet niet of een hoek 90 graden is, dan kan je dat controleren door te kijken of de stelling van Pythagoras geldt. Als het klopt dat a² + b² = c², dan heb je aangetoond dat de hoek inderdaad 90 graden is.

Antwoord oefenvraag:
Antwoord - Oefenvraag

Mocht het toch nog niet helemaal duidelijk zijn? Stel dan je vraag bij Mr. Chadd! Onze slimme coaches helpen je graag verder!

Andere bezoekers keken ook naar: Hoe moet je afronden?

 

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp