fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Aardrijkskunde is een heel veelzijdig vak. Je leert  over allerlei onderwerpen waar wat gebeurt en waarom juist daar. Het is daarmee een heel veelzijdig vak en je kan daarom dus ook op vele verschillende manieren leren.

Zie hieronder onze tips!

Aardrijkskunde gaat over het leren begrijpen van menselijke en natuurlijke verschijnselen over de hele wereld. De hoofdvraag is telkens ‘Wat gebeurt daar en waarom gebeurt dat juist daar?’. Hieronder volgt een overzichtje met verschillende tips.

Hoofd- en bijzaken scheiden

Voor het vak Aardrijkskunde moet je vaak best lange teksten leren. Het is vaak erg lastig om deze teksten helemaal uit je hoofd te kennen en dat is in de meeste gevallen ook helemaal niet de bedoeling. Deze teksten bestaan altijd uit hoofdzaken en verhalen en voorbeelden die dit ondersteunen. Het is de bedoeling dat je die hoofdzaken leert en de voorbeelden die erbij horen gewoon goed begrijpt. Deze hoofdzaken zijn op verschillende manieren te vinden:

 • Kijk naar de dikgedrukte begrippen.
 • Lees de titels van hoofdstukken en paragrafen extra goed.
 • Kijk naar kaarten en figuren.
 • Lees eerst de eerste en laatste zinnen van alinea’s (die geven vaak de kern aan)
 • Kijk welke zinnen weggelaten kunnen worden zonder dat het verhaal niet meer kloppend is.

Na het onderscheiden van de hoofd- en bijzaken zou je bijvoorbeeld een goeie samenvatting kunnen schrijven als leerhulp.

Begrippen

De kern van de tekst wordt vaak weergegeven door de dik gedrukte begrippen. Leg extra aandacht op het leren van deze begrippen. Deze worden namelijk altijd op de toets gevraagd en vormen de kapstok voor de gehele leerstof. Sommige mensen vinden het prettiger om als eerste de begrippen goed te leren. Daarna kan je dan de tekst lezen en sneller verbanden leggen. Anderen vinden het weer fijner om eerst even de tekst globaal te lezen zodat de begrippen wat beter te plaatsen en makkelijker te leren zijn. Het beste is om hier zelf mee te experimenteren om te kijken wat jij het fijnst vindt.

Verbanden leggen

Het is vaak onmogelijk en niet de bedoeling om een tekst helemaal uit je hoofd te leren. Toch is er een manier om grip te krijgen op deze lappen tekst. Wanneer je inzicht hebt in de hoofdzaken en belangrijke begrippen van de stof, kan je deze vervolgens aan elkaar verbinden. Dit doe door van de begrippen en hoofdzaken in je eigen woorden een kloppend verhaal te maken.

Voorbeeld:

Begrippen

 • Geboortecijfer – Het aantal kinderen dat een vrouw gemiddeld krijgt in een land
 • Sterftecijfer – Het gemiddeld aantal mensen dat dood gaat in een land
 • Bevolkingsgroei – De mate waarin de bevolking van een land groeit

Verband:

In Afrika ligt het geboortecijfer erg hoog. Vrouwen krijgen daar soms wel 8 kinderen. Dit heeft verschillende oorzaken zoals: armoede, religieuze invloeden en gebrek aan anticonceptie en seksuele voorlichting. Doordat ook in veel gebieden in Afrika de medische zorg iets verbetert, gaat het sterftecijfer wat omlaag. Dit heeft bevolkingsgroei tot gevolg, omdat er meer mensen geboren worden dan er sterven.

Kaarten en figuren

Aardrijkskunde is bij uitstek een vak waar kaarten en figuren een belangrijke rol spelen. Vaak geven deze kaarten en figuren een goed overzicht van de tekst. Je kunt deze dan ook heel goed gebruiken om te kijken of je echt snapt wat er in de tekst staat. Deze kaarten en figuren geven vaak schematisch weer wat er in de stof staat. Wanneer je deze met aandacht bekijkt en vervolgens snapt, kun je ervan uit gaan dat je ook begrijpt wat er in de tekst staat.

Foto’s en videos

Het mooie aan Aardrijkskunde is dat het verschijnselen beschrijft die gewoon in de omgeving te zien zijn. Als je het soms moeilijk vindt om iets te begrijpen wat in de tekst staat, is het vaak erg makkelijk om er op internet beeld van te vinden. Dit helpt vaak erg goed om de stof beter te begrijpen, omdat je er dan echt zelf een beeld van krijgt hoe die dingen werken. Dit werkt vooral goed bij natuurlijke processen zoals vulkanen en aardbevingen. Ook zijn hier ontelbare animaties van te vinden op bijvoorbeeld YouTube.

Stappenplan

Iedereen heeft een eigen manier van leren. Het is daarom zaak om zelf een manier te ontwikkelen die voor jou het prettigste werkt. Het volgende stappenplan zou daarbij kunnen helpen:

 1. Lees de tekst globaal door.
 2. Scheid de hoofd- en bijzaken.
 3. Leer de begrippen.
 4. Schrijf een samenvatting.
 5. Kijk goed naar de figuren en kaarten.
 6. Zoek aanvullend beeldmateriaal.

Het enige wat we daarnaast nog kunnen doen is je heel veel succes wensen! Mocht je toch nog wat extra vragen hebben dan kan je die natuurlijk altijd stellen bij Mr. Chadd. Onze slimme coaches helpen je graag op weg!

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp